KAINOTOPIO

KAINOTOPIO

Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2020

Michel serres – το παράσιτο

Ο Μισέλ Σερ (Michel Serres, 1 Σεπτεμβρίου 1930 – 1 Ιουνίου 2019) ήταν Γάλλος φιλόσοφος, θεωρητικός και συγγραφέας. Ως παιδι, ο Σερ έζησε από κοντά την βία και την καταστροφή του πολέμου. "Ήμουν έξι ετών όταν αντίκρυσα τα πρώτα πτώματα", δήλωσε στον Bruno Latour. Εκείνες οι πρώτες εμπειρίες ζωής τον οδήγησαν να απέχει συνειδητά από τις υποτροφίες που δίνονταν για μελέτη και κριτική του πολέμου.
 
Το πλήθος παράγει, οι ολίγοι αποφασίζουν και διοχετεύουν την κίνηση. Εκμεταλλεύομαι σημαίνει προετοιμάζω τον χώρο, αποφασίζω, διοχετεύω κλπ. εξειδικεύοντας τις στρατηγικές μου. Οι μεγάλες φάλαγγες των μυρμηγκιών μετακινούνται σε καθορισμένες ώρες και μέρες, κατά μήκος μικρών και μεγάλων διαδρομών και κατανέμονται στα προβλεπόμενα, πόστα τους. Ο κύριος είναι πάντοτε αρχικά γεωμέτρης, τοπολόγος ένας ειδήμονας του χώρου, η επικράτεια είναι πρωτίστως μεγάλη. Ο κύριος ξέρει πάντοτε από πού περνάει, από πού θα περάσει ο δούλος, έχει υπογράψει τις θυρίδες, έχει υπογράψει τα διαβατήρια. [σ. 125]
 
 «Η υγεία», λέει ο Serres, «είναι η σιωπή των οργάνων», αλλά η σιωπή όμως δεν ορίζει τίποτε, ο θόρυβος μόνο. Αυτό το καταγωγικό ίχνος του θανάτου που γίνεται η διέγερση της ίδιας της ζωής. Ενας θερμικός κλονισμός που διεγείρει το μήνυμα ή το επιστρέφει στον Αδη του. Αλλωστε όλα τα μηνύματα είναι μηνύματα αυτού του προαιώνιου θανάτου. Γι' αυτό και Είναι και δεν Είναι. 
 

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9C%CE%B9%CF%83%CE%AD%CE%BB_%CE%A3%CE%B5%CF%81 

http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=168875 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...