Κοντά στο χωριό Μαυρομάτι Μεσσηνίας βρίσκεται η αρχαία Μεσσήνη. Πρόκειται για έναν αρχαιολογικό χώρο σχετικά υποτιμημένο ακόμα, μολονότι περιλαμβάνει την καλύτερα ίσως διασωζόμενη πόλη της αρχαιότητας, αφού είχε το προνόμιο να μην καταστραφεί ή καλυφθεί από νεώτερους οικισμούς. Πάντως στην είσοδο που ξεκινάς τον περίπατο σου στην αρχαία πόλη δεσπόζει το νεκροταφείο του χωριού και σου δίνει την εντύπωση πως οι νεκροί του χωριού κοιτούν τις αρχαίες πέτρες.
Στο site http://www.ancientmessene.gr/istoria.html αναφέρεται : «Όλα τα οικοδομήματα της Μεσσήνης έχουν τον ίδιο προσανατολισμό και εντάσσονται μέσα στον κάνναβο που δημιουργείται από οριζόντιους (με κατεύθυνση Ανατολή-Δύση) και κάθετους (με κατεύθυνση Βορρά-Νότου) δρόμους. Το πολεοδομικό αυτό σύστημα είναι γνωστό ως ιπποδάμειο, από τον αρχικό εμπνευστή και δημιουργό του αρχιτέκτονα, πολεοδόμο, γεωμέτρη και αστρονόμο του 5ου αιώνα π.Χ., τον Ιππόδαμο από τη Μίλητο. Αξιοσημείωτο είναι ότι το προκαθορισμένο αυτό σχήμα που στηρίζεται στις αρχές της ισονομίας, της ισοπολιτείας και της ισομοιρίας, στις αρετές δηλαδή του δημοκρατικού πολιτεύματος, και χαρακτηρίζεται από ακραίο γεωμετρισμό, προσαρμοζόταν κάθε φορά στις ειδικές γεωμορφολογικές και κλιματολογικές συνθήκες του τόπου, ενταγμένο αρμονικά στο φυσικό περιβάλλον.Η βασική ιδέα του ιπποδάμειου πολεοδομικού συστήματος που πηγάζει από το ιδεώδες της δημοκρατίας είναι: όλοι οι πολίτες να έχουν ισομεγέθη και εξίσου κατάλληλα οικόπεδα και να έχουν πρόσβαση στα δημόσια και ιερά οικοδομήματα, στους κοινόχρηστους δηλαδή χώρους, που επιβάλλονται με τις μνημειακές τους διαστάσεις και τον πλούσιο διάκοσμο.»
Όλα τα μνημεία που συναντά κανείς, το αρχαίο θέατρο, η κρήνη Αρσινόη, η αγορά, το ιερό της Δήμητρας και των Διόσκουρων είναι εντυπωσιακά και η αρχαιολογική σκαπάνη προσφέρει διαρκώς καινούργια ευρήματα χάρη στις άοκνες δημιουργικές προσπάθειες του αρχαιολόγου Πέτρου Θέμελη και των συνεργατών του. Η ουσιαστική συνεισφορά του Πέτρου Θέμελη ξεκίνησε το 1986 και συνεχίζεται μέχρι τις μέρες μας έτσι ώστε έχουν έρθει στο φως τα δημόσια και ιερά οικοδομήματα της πόλης που είδε και περιέγραψε ο Παυσανίας, όταν την επισκέφθηκε στα χρόνια του αυτοκράτορα Aντωνίνου του Σεβαστού (155-160 μ.X).
Είναι επίσης αξιοπρόσεχτο ότι ακόμα κι αν το ενδιαφέρον κάποιου για τα αρχαιολογικά ευρήματα είναι περιορισμένο ο περίπατος στην αρχαία πόλη είναι αναζωογονητικός. Πρόκειται από τους λίγους αρχαιολογικούς χώρους που αν τον επισκεφθείς μια φορά το ενδιαφέρον σου για αυτόν δεν εξαντλείται αλλά αντίθετα σου δημιουργείται η επιθυμία να τον ξαναεπισκεφθείς σε πρώτη ευκαιρία. Άλλωστε μέχρι τώρα η είσοδος είναι ελεύθερη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου