KAINOTOPIO

KAINOTOPIO

Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010

Καλημέρα… Καληνύχτα

Καλημέρα,


Χθες τα realities παιχνίδια ξαπόστασαν για να δώσουν γη και ύδωρ στο διακαναλικό reality του πρωθυπάλληλου που με τον πεταλωτή του βάλθηκαν να πεταλώσουν τα αποχαυνωμένα ελληνικά τζιτζίκια, στην τούρλα του χειμώνα που καταφτάνει απειλητικός και ενώ οι άνεργοι στο οικονομικό μας έλος πληθαίνουν σαν τα κουνούπια. Το είπε κι ο ίδιος ο πρωθυπάλληλος σε μια ειλικρινή παραδρομή του, ότι θα δημιουργήσει με τις πολιτικές που του υπαγορεύουν χιλιάδες θέσεις ανεργίας.

Χθες λόγω της προβολής του τηλεπαιχνιδιού με το διασκεδαστικό δίλημμα ή εγώ ή δεν ξέρω τι θα γίνει, δεν προβλήθηκε το νέο επεισόδιο του σήριαλ το νησί και ο ευαίσθητος λαός στο τσαρδί του, δεν έχυσε δάκρυ πικρό ώστε να ξεθυμάνει με μια ακριβή, ποιοτική παραγωγή. Σήμερα όμως θα παιχτούν από το μεγάλο κανάλι τα δύο πρώτα επεισόδια προς γνώση και συμμόρφωση. Ο Άγνωστος Πόλεμος, το αλήστου μνήμης σήριαλ της χούντας, μεταλλαγμένο συνεχίζεται. Ο συνταγματάρχης Βαρτάνης ζει.

Καληνύχτα.

7 σχόλια:

  1. Σχετικά με το διακαναλικό reality του πρωθυπουργού, συμφωνώ απολύτως.
    Τι σχέση έχει όμως "το νησί", με τον "άγνωστο πόλεμο";
    Πιστεύω οτι το νησί είναι μια τίμια παραγωγή με πολύ καλό σενάριο, βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο, με πολύ καλή δουλειά στα σκηνικά, και στα κοστούμια (αναπαράσταση εποχής) και πολύ σωστές ερμηνείες.
    Θέμα που είναι σχετικά άγνωστο στους νέους ανθρώπους, και αν μη τι άλλο μαθαίνουμε, βλέπουμε μια ζωή που είναι άγνωστη στους πολλούς. Συνθήκες ζωής τόσο δύσκολες, που είναι ν'απορείς πώς τα κατάφερναν αυτοί οι άνθρωποι. Και όλο αυτό είναι οι ρίζες μας που θέλουμε να ξεχάσουμε.
    Δεν χρειάζεται να χύσουμε μαύρο δάκρυ ούτε το βλέπεις για να ξεθυμάνεις...
    Είναι ένα θέαμα, που σου αφήνει όμως και κάτι. Κάτι να σκεφτείς και σου δημιουργεί και συναισθήματα. Αυτό δεν κάνουν οι ταινίες, τα θεατρικά έργα, κλπ;
    Ο άγνωστος πόλεμος έχει τελειώσει.
    Και τον Βαρτάνη δεν τον είδα πουθενά στο νησί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μα και ο Άγνωστος Πόλεμος για τα μέτρα της εποχής του ήταν μια καλή παραγωγή με άξιους ηθοποιούς και μάλιστα αποτέλεσε το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Κώστα Κουτσομύτη. Το θέμα είναι πως, όπως πολλοί άνθρωποι ξεχνιόντουσαν στην Χούντα με το δημοφιλέστερο πρόγραμμα της εποχής, που ήταν ο Άγνωστος Πόλεμος, έτσι ξεχνιούνται και στα χρόνια της Τρόικας, με το ανάλογο πρόγραμμα της εποχής μας, το Νησί, που αποτελεί το ποιοτικό άλλοθι του μεγάλου καναλιού, για να πετάξουν ανερυθρίαστα στη μάπα μας έναν ορυμαγδό από σπουπιδο-realities. Ό Άγνωστος Πόλεμος, όλοι εναντίον όλων, μόλις έχει αρχίσει. Ό τίτλος του σήριαλ, τουλάχιστον στα μάτια μου, φαντάζει επίφοβα προφητικός. Στα χρόνια της Επιτήρησης ο Συνταγματάρχης Βαρτάνης πράγματι δεν κατοικεί στο νησί, αλλά βρίσκεται δίπλα μας, όσο είμαστε σε καθεστώς μειωμένης εθνικής κυριαρχίας και κουτσουρεμένης αστικής δημοκρατίας. Κατά τα άλλα, χάρηκα που σκηνοθέτης στο Νησί είναι ο Θοδωρής Παπαδουλάκης, αφού οι μικρού μήκους ταινίες του, Σάμουρε και Πιλάλα που έχω δει, είναι εξαιρετικές. Επίσης μου είναι εξαιρετικά συμπαθής σαν άνθρωπος η Victoria Hislop, ιδιαίτερα από τη στιγμή που την άκουσα, σε ραδιοφωνική συνέντευξη, να μιλά ελληνικά. Τα ελληνικά που αρθρώνει, μαθαίνοντας τα μάλιστα μόλις τον τελευταίο καιρό, κατοικούν εντός της, δεν είναι ακατοίκητα σαν του ΓΑΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. αγαπητό καινοτόπιο,
    Πως μπορεί ένας εξαιρετικές σκηνοθέτης και ένας εξαιρετικά συμπαθής άνθρωπος (συ είπας) να είναι "ένοχοι" στη συνωμοσία αποκοιμισμού της κοινής γνώμης. Κοινή γνώμη είμαι και εγώ και εσύ όπως επίσης και όσοι βλέπουν το Νησί (εγώ δεν το παρακολουθώ). Και οι πράξεις όλων - παρακολουθόντων ή μη - δε βλέπω να διαφέρουν απολύτως σε τίποτα. Τουλάχιστον όσοι το βλέπουν περνούν και μια όμορφη Δευτέρα.

    ο δικηγόρος του διαβόλου


    υγ Και μη μου πεις πως οι δύο εξάιρετοι προαναφερθέντες είναι κυβερνητικοί δάκτυλοι του ΓΑΠ, γιατί δε θα σε πιστέψω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αγαπητέ, lemonostifti,

    Δεν αναφέρω πουθενά, ούτε υπαινίσσομαι καν, ότι ένας ικανός σκηνοθέτης και μια συγγραφέας που είναι συμπαθής σαν άνθρωπος είναι "ένοχοι" στη συνωμοσία αποκοιμίσματος της κοινής γνώμης. Το Νησί δεν συμμετέχει σε καμία συνωμοσία αποκοιμίσματος της κοινής γνώμης. Απλώς μετά τη διατεταγμένη υπηρεσία προπαγάνδας των δελτίων ειδήσεων και μέσα έναν ορυμαγδό από σπουπιδο-realities επιτελεί το αναγκαίο "ποιοτικό" ξεκάρφωμα. Και δεν μου είναι επίσης αμελητέο ότι καλοί ηθοποιοί μέσω της συγκεκριμένης παραγωγής βρίσκουν δουλειά, κάτι όχι αυτονόητο, όταν η τηλεόραση έχει πλημμυρίσει από σπουπιδο-realities.

    Υστερόγραφο: Το ότι οι πράξεις όλων δεν διαφέρουν σε τίποτα… αφού δεν ξεκινούν την επανάσταση, οδηγεί σε μηδενισμό του χαμηλότερου κοινού παρανομαστή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. "ο παρονομαστής δε μηδενίζεται" θα απαντούσα με τηνπαιγνιώδη διάθεση της στιγμής μα φοβάμαι πως θα παρεξηγηθώ ως "εξυπνάκιας".

    Η τηλεόραση δεν ήταν ποτέ καλύτερη. Realities είχαμε και το 1999-2003 που η χώρα ...ευημερούσε. Πάλι κλειστή την είχαμε την τηλεόραση. Απλά λόγω της εποχής, νομίζω πως τους προσάπτεις μεγαλύτερο όνειδος και συνεπώς αξία απο την απαιτούμενη.

    Kαι τελικά, αφού τα είπαμε, πάμε να φτιάξουμε εμείς καλύτερα πράγματα. Τι θα έλεγες για εκείνο το blog???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Για ένα συλλογικό blog με στόχο και ενέργεια, που θα κοντύνει τα εγώ μας και θα ακονίσει το μαζί, είμαι πάντα πρόθυμος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...