KAINOTOPIO

KAINOTOPIO

Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

The sharpeville massacre






Η Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων aka ρατσισμού εορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου. Καθιερώθηκε το 1966 από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών σε ανάμνηση ενός τραγικού συμβάντος, που συγκλόνισε την παγκόσμια κοινή γνώμη. Το τραγικό συμβάν μάλλον έχει σχετικά ξεχαστεί, τουλάχιστον στην παγκόσμια κοινότητα, γιατί το ένα τραγικό συμβάν σβήνει το άλλο, όπως η Παρασκευή σβήνει μια Πέμπτη, καθώς λέει ο Τζαίημς Τζόυς, αν δεν κάνω λάθος, στον Οδυσσέα του.  


Πάντως στις 21 Μαρτίου του 1960, όταν μία ομάδα μαύρων, που αποτελούσαν το 90% του πληθυσμού της Νότιας Αφρικής, αποφάσισε να διαμαρτυρηθεί διαδηλώνοντας στους δρόμους του Σάρπβιλ, ζητώντας ίσα δικαιώματα κανείς δε μπορούσε να φανταστεί την εξέλιξη. Νωρίς το πρωί ένα πλήθος από 5.000 έως 7.000 ανθρώπους, άρχισε να κατευθύνεται προς το αστυνομικό τμήμα του Σάρπβιλ. Μέχρι τις 10, το πλήθος αριθμούσε πλέον τους 19.000 ανθρώπους. Η αστυνομία δεν πιάστηκε εξαπίνης, ωστόσο οι δυνάμεις της ήταν ελάχιστες. Μόλις μερικές δεκάδες νεαροί άνδρες, που προ ολίγων μηνών είχαν ολοκληρώσει την εκπαίδευσή τους.  Όλα έγιναν αστραπιαία. Μέσα σε ελάχιστα λεπτά η διαδήλωση βάφτηκε στο αίμα, αφού οι αστυνομικοί άνοιξαν πυρ προς το απροστάτευτο πλήθος. Έτσι, σαν σήμερα, βίαια και απλά, 69 άνθρωποι χάνουν την ζωή τους (ανάμεσα τους 8 γυναίκες και 10 παιδιά) και άλλοι 180 τραυματίζονται (ανάμεσά τους 31 γυναίκες και 19παιδιά).
Σήμερα που ο ήλιος λάμπει μετά από μήνες επίμονου χειμώνα και πλησιάζουμε τις μέρες της εθνικής… παλιγγενεσίας που είναι φορτισμένες με οργή απλών ανθρώπων αλλά και με αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα διάφορων ομάδων καλό είναι να θυμόμαστε ότι η μισαλλοδοξία δεν είναι μονόδρομος και όπως λέει ο Κορνήλιος Καστοριάδης στον <Θρυμματισμένο κόσμο> : ο ρατσισμός είναι μια αποφυάδα ή μια μεταμόρφωση, ιδιαίτερα οξεία και παροξυστική, νοιώθω τον πειρασμό να πω. Μια τερατώδης ειδοποιία ενός σχεδόν καθολικού χαρακτήρα των ανθρώπινων κοινωνιών. Πρόκειται για την καταφανή συγκρότηση μας ως εαυτών χωρίς αποκλεισμό του άλλου και για την καταφανή ανικανότητα να αποκλείουμε τον άλλο χωρίς να τον υποτιμούμε και, εντέλει, να τον μισούμε.

http://en.wikipedia.org/wiki/Sharpeville_massacre

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...