KAINOTOPIO

KAINOTOPIO

Παρασκευή 23 Ιουλίου 2010

Ωδή στο άγνωστο κείμενο

Πολλοί παραδοσιακοί δημοσιογράφοι κατηγορούν τα blogs, παρασυρμένοι από την αδιαμφισβήτητη ποταπότητα πολλών ειδησεογραφικών ιστότοπων, ως ανάξια των προσδοκιών που θα περίμενε κανείς από ένα μέσο άμεσο που επιτυγχάνει καίρια τη διαμεσολάβηση ανάμεσα στον πομπό και το δέκτη. Δεν ξεχνούν βέβαια πως με την ύπαρξη αυτού του μέσου πολλοί δέκτες κατάφεραν να γίνουν πομποί. Τονίζουν όμως την αυταρέσκεια και τον αυτισμό της κάθε ιντερνετικής περσόνας, θεωρώντας πολύ χαμηλό το επίπεδο λόγου που αναρτάται ή που διακινείται ως σχόλια. Ίσως μερικοί επειδή με μαστίγιο την πένα τους είχαν συνηθίσει να δίνουν τον τόνο στην εποχή τους νιώθουν άβολα που το πλαίσιο μετατοπίστηκε και δεν τους περιλαμβάνει. Έτσι απαξιώνουν συλλήβδην 50.000 ελληνικά blogs, εστιάζοντας στις περιπτώσεις που τους βολεύουν για να βγάλουν κατά το δοκούν συμπεράσματα.


Αντιθέτως πιστεύω πως στην ελληνική μπλογκόσφαιρα υπάρχουν πολλά κείμενα διαμάντια. Μάλιστα είναι τόσα πολλά τα διαμάντια που συχνά περνάνε απαρατήρητα λόγω της συνεχούς ροής, που αποτελεί DNA του internet. Το ένα κείμενο επικαλύπτει το άλλο και τα διαμάντια χάνονται κάτω από τόνους άσκοπης γραφομανίας. Συχνά πάλι περνάνε απαρατήρητα ή δεν τους δίνεται η πρέπουσα σημασία εξαιτίας της αταβιστικής κοπρολογικής ανάγκης μας να θηρεύσουμε το εντυπωσιακό και να θωπεύσουμε το πασίδηλο. Τα διαμάντια όμως που έχουμε διαβάσει και όλα αυτά που μας περιμένουν να τα ανακαλύψουμε δεν παύουν να είναι προπομποί και λίπασμα της νέας εποχής που ανατέλλει κοινωνικά επώδυνα τώρα που η Δύση ζει τη δύση της.

5 σχόλια:

  1. Σωστός. Μόνο που κατά τη γνώμη μου μπορεί και να πέσεις πάνω σε απίθανα μυαλά χωρίς απαραίτητα να έχουν γραφή-διαμάντι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το διαμάντι πάντα κόβει. Κόβει δρόμο είτε ως μορφή είτε ως περιεχόμενο. Αν συνδυάζονται και τα δύο αυτό είναι ευκταίο. Και ακατέργαστο αν είναι ένα μυαλό, αν είναι αυθεντικό, κάτι αυθεντικό λέει. Το θέμα είναι ποιός ακούει και τι. Κι αν ακούει, ακούει μια παρήχηση για τον εαυτό του ή ακούει τον άλλο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κι' όμως το περίφημο διαμάντι ποτέ δεν έπαψε να αποτελείται από καθαρό άνθρακα. Βασικές δομές δηλαδή με "ακριβές" φυσικές ιδιότητες. Άνθρακας και το κάρβουνο, στα χέρια του ταλαντούχου ζωγράφου πάνω στο χαρτί (ένωση του άνθρακα και αυτό)έχει την ίδια αξία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Άνθρακες δηλαδή ο θησαυρός. Ο καθένας θεωρεί τις λεκτικές υπερχειλίσεις του και τις ασκήσεις ύφους του θησαυρό. Το θέμα είναι ότι άλλοι γύρω μας δίνουν αξία στις… καλλιτεχνικές προσπάθειες του καθενός. Απλός, νομοτελειακός ετεροκαθορισμός. Άλλες φορές πρόσκαιρη αξία, μερικές φορές κλασική, όταν δοκιμαστούν στο χρόνο. Άσχετο αλλά διαβάζω τους Δαιμονισμένους του Ντοστογιέφσκι και είναι απίστευτα πασίδηλο πως ξεχωρίζει ή ήρα και τα διαμάντια του internet από το σιτάρι, ο θεριστής με το δρεπάνι, από τον σπορέα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Θησαυροί υπάρχουν παντού, άλλοι πασιφανείς, άλλοι καλά κρυμμένοι. Υπάρχουν κείμενα, διηγήσεις, σχέδια, ιδέες, άλλα εφήμερα άλλα όχι. Ημερολόγια, σκέψεις, προσωπικές ματιές, φωτογραφίες, βίντεο, λίστες και γιατί όχι μέσα σε αυτά και "λεκτικές υπερχειλίσεις και ασκήσεις ύφους". Υπάρχει δηλαδή η ελευθερία έκφρασης, και κατά τη γνώμη μου αυτός είναι ο πραγματικός θησαυρός. Μόνο που ο καθένας θα ξεχωρίσει τα ολόδικά του διαμάντια, ανάλογα με τη δική του και μόνο κρίση, μιας και το σερφάρισμα είναι κατ' εξοχήν μοναχικό σπορ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...