KAINOTOPIO

KAINOTOPIO

Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2010

Οι πόλεις της κόκκινης νύχτας

Στο ομότιτλο magnum opus του Ουίλιαμ Μπάροουζ το κέντρο της διήγησης περιστρέφεται γύρω από τον πειρατή του 18ου αιώνα Κάπταιν Μίσιον που πρωθύστερος της γαλλικής και της αμερικανικής επανάστασης διακήρυξε την πλήρη ισότητα, την κατάργηση της δουλείας, των βασανιστηρίων και της θανατικής ποινής, την ελευθερία του θρησκεύματος και το τέλος κάθε τυραννίας. Ίδρυσε στις ακτές τις Μαδαγασκάρης μια αποικία, τη Λιμπερτάτια, όμως ιθαγενείς υποδαυλισμένοι από Άγγλους πράκτορες την κατέστρεψαν και ο Κάπταιν Μίσιον σκοτώθηκε. Στις ουτοπικές αποστολές όμως πάντα κάποιος ανθεκτικός σπόρος σώζεται που καρποφορεί την επόμενη ουτοπία. Ίσως το δεσοξυριβοζονουκλεϊνικό οξύ (Deoxyribonucleic acid - DNA) των ουτοπιών με κάποιο μαγικό τρόπο μετασχηματίζεται δημιουργώντας νέα γαλατικά χωριά, λόγω της αέναης ανάγκης του ανθρώπου για ελευθερία.


Ένα τέτοιο γαλατικό χωριό εμπράγματης ουτοπίας φέρεται να είναι η Μαριναλέντα, µια κοινότητα 2.645 κατοίκων στην Ανδαλουσία, που δεν έχει ανεργία, δεν έχει αστυνομικούς και τα σπίτια της νοικιάζονται µε 15 ευρώ τον µήνα. Ο δήµαρχός της, ο κοµµουνιστής Χουάν Μανουέλ Σάντσες Γκορντίγιο,που πρωτοστάτησε στην δημιουργία της, επανεκλέγεται για 31 συναπτά έτη.

Εδώ και πολλά χρόνια, την εβδομάδα που οι άλλες πόλεις στην Ισπανία γιορτάζουν το Πάσχα, στη Μαριναλέντα γιορτάζουν την ειρήνη. «Ο δήµαρχός τους είναι τρελός», λένε στο γειτονικό χωριό. «Ενώ εμείς οι άλλοι Ισπανοί κάνουμε θρησκευτικές λιτανείες, εκείνοι κάνουν επί 5 ημέρες πάρτι». Πολλοί νέοι από τη Σεβίλλη, τη Γρανάδα, τη Μαδρίτη, πηγαίνουν για να γιορτάσουν µε τους χωρικούς της Μαριναλέντας.

Από τις 8 έως τις 10 Σεπτέμβρη θα γίνει στο χώρο του ΑΠΘ το πρώτο Διεθνές Φεστιβάλ Άμεσης Δημοκρατίας. Πέρα από το ενδιαφέρον καλλιτεχνικό πρόγραμμα (συμμετέχουν Θ. Παπακωνσταντίνου, Δ. Πουλικάκος, τα μουσικά συγκροτήματα Blues Wire, Skaribas κ.α) σίγουρα θα είναι ιδιαίτερη η παρουσία στο πάνελ των ομιλητών (την Παρασκευή 10/9) του Χουάν Μανουέλ Σάντσες Γκορντίγιο, του εν λόγω δημάρχου της Μαριναλέντας.
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4570732&ct=2
http://www.ablocfest.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...