KAINOTOPIO

KAINOTOPIO

Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2010

Έχασαν τη χρονιά

Τις προάλλες συνομιλώντας με συγγενή πιτσιρικά, φοιτώντα στην Α΄ Λυκείου του εν μακάριο ύπνο εκπαιδευτικού μας συστήματος, διαπίστωσα ότι πίστευε ότι η χούντα έπεσε και έσπασε το γύψο της ακριβώς μετά το Πολυτεχνείο. Σήμερα συνομιλώντας με συγκροτημένο πτυχιούχο πολυτεχνικής σχολής, ήδη ενταγμένο αρκετά χρόνια με επιτυχία στον επαγγελματικό βίο που του άνοιξε η σχολή που επέλεξε, του ανέφερα με θυμηδία και ως αστεϊσμό το παραπάνω περιστατικό και διαπίστωσα ότι και ο ίδιος, γύρω στα 30, πίστευε το ίδιο.


Ναι ξέρω τα παραδείγματα δεν είναι ενδεικτικά, αλλά εμένα δε μου βγαίνει από το μυαλό ότι κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της εκπαιδευτικής Δανιμαρκίας μας. Η εξουσία, στην οποιαδήποτε μορφή της μπορεί να νοιώθει ασφαλής. Εκκολαπτόμενοι πολίτες που κάνουν καταλήψεις σαν τον συγγενή πιτσιρικά και νέοι άνθρωποι που ρίχνονται με ορμή στον εργασιακό βίο αγνοούν, ότι ο αγώνας ενάντια στην εξουσία, είναι ο αγώνας της μνήμης ενάντια στη λήθη.

2 σχόλια:

  1. Σίγουρα βασική αρχή της δημοκρατίας δεν είναι απλά και μόνο να μην ενοχλούμε τον άλλο… π.χ: ἔστι δὲ τυραννὶς μὲν μοναρχία, καθάπερ εἴρηται, δεσποτικὴ τῆς πολιτικῆς κοινωνίας, ὀλιγαρχία δ' ὅταν ὦσι κύριοι τῆς πολιτείας οἱ τὰς οὐσίας ἔχοντες, δημοκρατία δὲ τοὐναντίον ὅταν οἱ μὴ κεκτημένοι πλῆθος οὐσίας ἀλλ' ἄποροι... εἰ γὰρ εἶεν οἱ πλείους, ὄντες εὔποροι, κύριοι τῆς πόλεως, δημοκρατία δ' ἐστὶν ὅταν ᾖ κύριον τὸ πλῆθος (Αριστοτέλης, Πολ., 1279b).

    ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...