KAINOTOPIO

KAINOTOPIO

Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

Πάρε δώσε

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Guardian το 50% των εσόδων από «φίλους και υποστηριχτές» του κόμματος των Τόρις, στην Βρετανία του Ντέιβιντ Κάμερον προέρχεται από χορηγίες χρηματοπιστωτικών εταιριών που εδρεύουν στο Σίτι του Λονδίνου. Συγκεκριμένα ανάλογες εταιρίες, την περασμένη χρονιά, ενίσχυσαν τα ταμεία του κόμματος, με 11,4 εκατ. στερλίνες (13,5 εκατ. Ευρώ).


Η είδηση σίγουρα δεν μας εκπλήσσει για τα δεδομένα που προτάσσει. Τόσο στις Η.Π.Α όσο και στην Βρετανία οι χορηγίες εταιριών στα κόμματα δεν απαγορεύονται, όπως στην Ελλάδα που επιφανειακώς φυλάει μετερίζια (στη χώρα μας απαγορεύονται δια νόμου οι χορηγίες εταιρειών στα κόμματα και οι προσφορές χρηματοδότησης δεν μπορούν να ξεπερνούν τα 15.000 ευρώ ετησίως) αλλά στην πραγματικότητα το καλό το παλληκάρι ξέρει κι άλλο μονοπάτι (Siemens και ΣΙΑ), ενώ έτσι κι αλλιώς κυρίως το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ με εγγύηση τα χρήματα της κρατικής επιχορήγησης λαμβάνουν δάνεια από τράπεζες και ήδη χρωστούν η ΝΔ το 20% των εσόδων της και το ΠΑΣΟΚ γύρω στο 13% των δικών του. Ενδεικτικά τα κόμματα το 2008 εισέπραξαν 62.489.723 ευρώ, ενώ έως τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009 εκταμιεύτηκαν 140.231.372 ευρώ. Σημαντικά ποσά της επιχορήγησης καταχωρούνται ως επιμορφωτική χρηματοδότηση (sic) για την εκπαίδευση των μελών των κομμάτων (sic!). Για το 2008 η επιμορφωτική χρηματοδότηση ανήλθε σε 1.858.067 εκατ. Ευρώ για το ΠΑΣΟΚ, σε 2.087.000 ευρώ για τη ΝΔ, και σε 424.000 ευρώ για το ΚΚΕ.

Θα μπορούσε κανείς να αντιτάξει ότι στη Βρετανία τουλάχιστον είναι ειλικρινείς για τις πηγές χρηματοδότησης τους και ότι τα κόμματα δεν προσποιούνται τις κούκλες ενώ στο εσωτερικό τους μυρίζουν πανούκλες, αλλά εγώ θέλω να επισημάνω κάτι προφανές που συχνά διαλανθάνει της προσοχής μας, ακριβώς λόγω της προφάνειας του. Πέρα από αυτούς που ταξικά έχουν συμφέρον να στηρίζουν ένα κόμμα που το 50% της έξωθεν χρηματοδότησης του προέρχεται από το χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο, όλοι οι υπόλοιποι έχουν άραγε τυφλωθεί τόσο πολύ από το φαντασιακό ξεροκόμματο που τους έχουν πετάξει- η ευημερία ανεξάρτητα από την τερατώδη ανισότητα θα διαχυθεί και στη βάση-που δεν αντιλαμβάνονται άραγε, πως όποιος χρηματοδοτείται από το χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο, τρώει και πίνει ένεκα της ευγενικής χορηγίας του, πόσο μπορεί να είναι κάτι παραπάνω πέρα από απλός τζουτζές του;

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artId=383434&dt=09/02/2011

http://tvxs.gr/node/47674/255748

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...