KAINOTOPIO

KAINOTOPIO

Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

Χαρμόσυνα Νέα

1.Στη νομοθετική κατοχύρωση της έννοιας του άστεγου σχεδιάζει να προχωρήσει η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον υφ. Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μάρκο Μπόλαρη. Όπως δήλωσε ο κ. Μπόλαρης, από το καλοκαίρι έχει σταλεί έγγραφο για συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, την εκκλησία και Μ.Κ.Ο ώστε να γίνει απογραφεί για να αποτυπωθεί το μέγεθος του προβλήματος. Στην επόμενη νομοθετική πρωτοβουλία του το υπουργείο θα έχει, σύμφωνα με τον υφυπουργό, πρόταση για να οριστεί νομοθετικά ποιος είναι ο άστεγος. Στη συνέχεια θα υπάρξουν, σύμφωνα με τον κ. Μπόλαρη επιπλέον νομοθετικές πρωτοβουλίες για να αντιμετωπιστεί η ευρύτητα του προβλήματος.
Όπως είπε ο υφυπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Λεβέντη «η FEANTSA, η ευρωπαϊκή ομοσπονδία για τους αστέγους που συνενώνει όλες τις εθνικές επιτροπές, έχει προβεί σε έναν ευρύ ορισμό που περιλαμβάνει αυτούς που δεν έχουν απλά στέγη, αυτούς που δεν έχουν σπίτι, αυτούς που ζουν σε ακατάλληλο ή επικίνδυνο σπίτι και αυτούς που ζουν σε μικρό σπίτι. Έχουν έναν ευρύ ορισμό. Αυτός ο ορισμός, λοιπόν, είναι απαραίτητο να κατοχυρωθεί νομοθετικά, ώστε να μπούμε στη συνέχεια σε επιπλέον νομοθετικές πρωτοβουλίες για να αντιμετωπίσουμε την ευρύτητα του προβλήματος».
Ο υφυπουργός ανέφερε ότι ο αριθμός των αστέγων ήταν 21.000 σύμφωνα με έρευνα του 2009, αλλά όπως παρατήρησε ο κ. Λεβέντης «από τότε έχουν μεσολαβήσει δύο δεινά χρόνια και δυστυχώς έχει αυξηθεί ο αριθμός. Έχει υπερδιπλασιαστεί τουλάχιστον». Ο κ. Λεβέντης τόνισε ότι είναι υποχρέωση της πολιτείας να κάνει κάτι, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν πολλά σπίτια που είναι ακατοίκητα..
Ο κ. Μπόλαρης παραδέχτηκε ότι τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει το προφίλ του άστεγου λέγοντας ότι στις ευπαθείς ομάδες προστίθενται και αυτοί που ονομάζονται «νέο-άστεγοι», οι οποίοι «δεν ήταν στις ευπαθείς ομάδες, αλλά μετατράπηκαν σε ευπαθείς ομάδες».



2. Οριστικό το λουκέτο στην ΚΟΝΤΙ
Παραμονή των Θεοφανίων… επέλεξε η ARCILLOR MITAL να αποχαιρετήσει τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες στο Βόλο, κοινοποιώντας και τις τελευταίες 18 ομαδικές απολύσεις εργαζομένων με δικαστικό κλητήρα.
Οι εναπομείναντες εργαζόμενοι, εκτός όσων συναδέλφων τους έχουν απολυθεί τις προηγούμενες εβδομάδες διεκδικώντας επαναπρόσληψη και όσων υπέγραψαν οικειοθελείς αποχωρήσεις, βρέθηκαν κυριολεκτικά στο κενό χθες, βλέποντας τους δικαστικούς επιμελητές.
Δεν περίμεναν σε καμία περίπτωση τέτοια εξέλιξη καθώς για την ερχόμενη Δευτέρα είχε προγραμματιστεί στο Υπουργείο Εργασίας νέα τριμερής συνάντηση μεταξύ εργαζομένων, ΕΚΒ και ΠΟΕΜ και εκπροσώπων της εταιρίας.
Το «λουκέτο» δια των ομαδικών απολύσεων, σημειωτέον, θα πρέπει να εξεταστεί εάν μπορούν να εφαρμοστεί ή όχι αφού το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας του αρμοδίου Υπουργείου έχει αποφανθεί αρνητικά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, απαντώντας σε σχετικό αίτημα της ARCILLOR MITAL.
Οι απολύσεις όπως ήταν φυσικό σήμαναν συναγερμό στα μέλη του σωματείου που συμπεριλαμβάνονται στους απολυθέντες και στο Εργατικό Κέντρο Βόλου. Το σωματείο ενημέρωσε αμέσως την Επιθεώρηση Εργασίας καταθέτοντας προσφυγή προκειμένου να χαρακτηριστούν παράνομες και καταχρηστικές οι απολύσεις αυτές. Η τριμερής στην Επιθεώρηση θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη στις 10 το πρωί.
Το ΕΚΒ εκτιμά, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι η γαλλική εταιρία, στριμωγμένη προφανώς μετά την εισαγγελική παρέμβαση για την εξαπάτηση του ΟΑΕΔ, με τις παράνομες απολύσεις, και ενόψει της τριμερούς συνάντησης προέβη στις απολύσεις…


Τα καθεστωτικά έντυπα και οι ηλεκτρονικές εκδόσεις τους δεν κάνουν τη χάρη να μας ενημερώσουν για επουσιώδεις ειδήσεις… όπως το λουκέτο στην ΚΟΝΤΙ. Από την άλλη <εναλλακτικά> lifo style έντυπα, ενώ αναδεικνύουν μια είδηση, δεν τονίζουν την τραγική ειρωνεία της και στο στοιχειώδες δημοσιογραφικό επίπεδο, είναι τόσο άρπα κόλλα γραμμένο το κείμενο, που ο Θανάσης Λεβέντης εξακολουθεί να παραμένει βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ έχει δημιουργηθεί προ πολλού η ΔΗΜΑΡ, που από την αρχή έχει προσχωρήσει σε αυτήν.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...