KAINOTOPIO

KAINOTOPIO

Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

Προοδευτική φορολόγηση εισοδημάτων

...Το 1880 οι «New York Times» δημοσίευσαν άρθρο του Φέλιξ Αντλερhttp://en.wikipedia.org/wiki/Felix_Adler_(professor) ο οποίος επιχειρηματολογούσε υπέρ μιας προοδευτικής φορολόγησης των εισοδημάτων που θα άγγιζε το 100% για τα υψηλότερα στρώματα. «Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσε να διασφαλίσει ο πολίτης όσα χρειάζεται για μια αξιοπρεπή ζωή» κατέληγε ο αμερικανός φιλόσοφος.

Η πρόταση μπορεί να μην υιοθετήθηκε πλήρως, όμως στις αρχές του 20ού αιώνα ο ανώτερος φορολογικός συντελεστής στις ΗΠΑ είχε ανέλθει από το 7% στο 77%. Το 1935 ο Φραγκλίνος Ρούζβελτ θα σκανδαλίσει εν μέσω της Μεγάλης Υφεσης πολλούς συμπατριώτες του ανακοινώνοντας τη φορολόγηση με ποσοστό 79% των εισοδημάτων άνω των 5 εκατ. δολαρίων (περίπου 78 εκατ. δολάρια στην τρέχουσα ισοτιμία). Τις δύο πρώτες δεκαετίες μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν οι ΗΠΑ και η Ευρώπη γνώρισαν περίοδο σταθερής οικονομικής άνθησης, το αντίστοιχο ποσοστό άγγιξε το 90%, για να περιοριστεί επί προεδρίας Ρίγκαν στο 50%. Σήμερα ο ανώτερος συντελεστής στις ΗΠΑ φθάνει το 35%, όμως οι πλουσιότεροι Αμερικανοί δεν δηλώνουν εισοδήματα που προέρχονται από εργασία αλλά από επενδύσεις σε ακίνητα ή άυλες αξίες (μετοχές και ομόλογα). Το ποσοστό φορολόγησης αυτών των εισοδημάτων δεν ξεπερνά το 15%. Μια παλιά ιδέα που είχαν υποστηρίξει με θέρμη ακόμη και μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου πριν από έναν αιώνα επανέρχεται σήμερα (σε διάφορες μορφές) στο προσκήνιο: η θέσπιση ανώτατου μισθού σε συνάρτηση με τις κατώτατες αποδοχές ενός εργαζομένου.




10 σχόλια:

  1. Συχνά παρατηρώ σε συζητήσεις με φίλους και γνωστούς να γίνεται πολύ κουβέντα για τον τάδε Δεητζή που παίρνει τόσα λεφτά και είναι προκλητικό ή για τον οποιοδήποτε άλλο, λαμόγιο ή μη που αμείβεται περισσότερο από κάποιον άλλο που θα άξιζε να πληρώνεται περισσότερο. Επιμέρους έχουν δίκιο. Υπάρχουν στρεβλώσεις και ανισότητες. Βέβαια τώρα ο δρόμος που ανοίγουν οι επικυρίαρχοι είναι η μισθολογική ισοπέδωση προς τα κάτω. Σχεδόν ποτέ όμως δεν μπαίνουν σε ουσιαστική κριτική οι μισθοί και τα bonus στυλοβατών της κυρίαρχης τάξης, ίσως επειδή οι υποτελείς τάξεις θεωρούν δεδομένους τους επικυρίαρχους τους και τα τσιράκια τους, όπως οι κάτωθι: Για παράδειγμα ο επικεφαλής της Deutsche Bank, Γιόζεφ Άκερμαν, αμείφθηκε για το 2011 με 6,3 εκ. ευρώ! Σύμφωνα και με τον ετήσιο απολογισμό της τράπεζας που δημοσιεύτηκε σήμερα, από τα λεφτά αυτά, το 1,65 εκ. ήταν ο βασικός μισθός του και τα υπόλοιπα ήταν κάτι σαν... μπόνους παραγωγικότητας, αφού ήταν άμεσα συνδεδεμένα με την απόδοσή του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ...Ο Άκερμαν βρίσκεται σήμερα σε μεγάλη απόσταση πίσω από τον επικεφαλής της Volkswagen Μάρτιν Βίντερκορν, ο οποίος κέρδισε πέρυσι περισσότερα από 17 εκατομμύρια ευρώ. Ο Άνσου Γιάιν, επικεφαλής της επενδυτικής τράπεζας ο οποίος διαδέχεται φέτος τον Άκερμαν, έλαβε 5,81 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων το 1,15 εκατομμύριο ήταν ο βασικός μισθός του (είχε λάβει 7,55 εκατομμύρια ευρώ το 2010, όταν το τμήμα του είχε καταγράψει πολύ καλύτερα αποτελέσματα). Ο Γιούργκεν Φίτσεν, ο οποίος θα συμπροεδρεύσει με τον Γιάιν της Deutsche Bank, κέρδισε 2,85 εκατομμύρια, από τα οποία ο μισθός του ήταν 1,15 εκατομμύριο (έναντι 2,99 εκατομμυρίων που είχε κερδίσει το 2010).

    http://www.iefimerida.gr/news/42251/%CE%B3%CE%B9%CF%8C%CE%B6%CE%B5%CF%86-%CE%B1%CE%BA%CE%B5%CF%81%CE%BC%CE%B1%CE%BD-%CE%B5%CF%84%CE%AE%CF%83%CE%B9%CE%B5%CF%82-%CE%B1%CF%80%CE%BF%CE%B4%CE%BF%CF%87%CE%AD%CF%82-63-%CE%B5%CE%BA-%CE%B5%CF%85%CF%81%CF%8E-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CE%BD-mr-deutsche-bank

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Επειδή καταλαβαίνω ότι το post με αφορά, και αντιπαρερχόμενος το παράδοξο της ταύτισης συντάξαντος και σχολιάζοντος στα πρώτα δύο σχόλια, έχω να παρατηρήσω τα εξής:
    Α. Η ετήσια επιδότηση του ασφαλιστικού ταμείου της Δ.Ε.Η από τον κρατικό προϋπολογισμό (που πληρώνουμε όλοι - τουλάχιστον όσοι πληρώνουν) ανέρχεται χοντρικά σε 800 εκ. ευρώ, ή, σύμφωνα με τα στοιχεία του άρθρου, στους ετήσιους μισθούς 130 περίπου Άκερμαν, εάν αυτός είχε απολύτως μηδενικές παρακρατήσεις και φόρους. Βάλτε πόσους Άκερμαν ακόμη έχει δημιουργήσει ο ελληνικός συντεχνιασμός....
    Β. Εάν η υπερφορολόγηση επιχειρήσεων οδηγήσει σε κλεισίματα, μετεγκαταστάσεις, ή απολύσεις, υπάρχει κάποια πρόταση για το προσωπικό που θα χάσει τη δουλειά του? Ποια είναι?
    Γ. Είναι αλήθεια ή όχι ότι πολλές φορές η επίκληση κραυγαλέων ανισοτήτων στη λογική του "ξεκινήστε από το γείτονα που έχει περισσότερα" χρησιμεύει σαν προπέτασμα καπνού του "μη μου τους κύκλους τάρατε" ώστε να μην αλλάξει τίποτα?
    Δ. Σε μία χώρα με την πραγματική ανεργία κοντά στο 28 τοις εκατό, πως περιμένει κάποιος να ανοίξουν καινούργιες δουλειές για τους ανέργους? Με υπερφορολόγηση? Ή θα ανοίξει καινούργιες δουλειές το φαλιριμένο κράτος στα πλαίσια ενός νέου, ελληνικού new deal? (παρεμπιπτόντως, και για τους λαθραναγνώστες του Keynes, οι συνταγές του εφαρμόζονται σε χώρες με διαθέσιμη παραγωγική δυνατότητα ούτως ώστε μέσω τόνωσης της εσωτερικής ζήτησης να μειωθεί η ανεργία. Αλλιώς ενισχύεις τους Βαυαρούς εργάτες της BMW, όπως και συνέβη σε μία κάποτε "ανεξάρτητη και εθνικώς υπερήφανη χώρα")
    E. Κι ένα τελευταίο ερώτημα: Πως προκύπτουν οι μισθοί? Αναρωτήθηκε κανείς γιατί υπάρχουν ακόμα εργοστάσια στην Ελβετία (ναι, υπάρχουν!) και δεν έχουν πάει ακόμα στη Κίνα?
    Αλλά φαίνεται ότι τέτοιου είδους προβληματισμοί είναι χαρακτηριστικό "εθελουσίως υποδούλων".........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Και ένα τελευταίο: Οι διεφθαρμένοι εφοριακοί με τις βίλες και τα Cayenne ποιας ακριβώς τάξης αποτελούν μέλη?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Φίλε Τάκη, το post και τα σχόλια προφανώς δε σε αφορούν προσωπικά αν και το παράδειγμα του Δεητζή έχει κουβεντιαστεί αναλυτικά μεταξύ μας δια ζώσης. Δεν υπάρχει παράδοξο ταύτισης συντάξαντος και σχολιάζοντος. Σε πολλά blog όταν κάποιο σχόλιο δεν αξίζει αυτόνομης ανάρτησης το προσθέτει ο ίδιος ο blogger.Αν το κάνει βέβαια επανειλημμένως είναι ψώνιο.
    Α. Η ΔΕΗ ήταν κρατικό μονοπώλιο και είχε τεράστιες δυνατότητες, με άλλη πολιτική διαχείριση, να κατευθύνει τα τεράστια κέρδη της αποκλειστικά προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος και των εργαζομένων της και όχι για να ανελιχθούν και να θησαυρίσουν γνωστά σαπρόφυτα. Σε συνθήκες διάλυσης πάντως δεν ιδιωτικοποιείς άναρχα βασικά κοινωνικά αγαθά γιατί θα πούμε το νερό νεράκι και θα σκεφτόμαστε πως μπορούμε να ζήσουμε χωρίς ρεύμα. Το να συνδέουμε πάντως τον Άκερμαν με τη ΔΕΗ είναι λογική μετατόπιση. Εγώ επισήμανα ότι πολλοί ακόμα θεωρούν δεδομένο, σωστό, υπεράνω κριτικής, κάποιος να παίρνει 5,81 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Όταν ξαναυπήρξαν τέτοιες ανισότητες στην κοινωνική πυραμίδα έσκασε το κραχ του 1929. (συνεχίζεται…)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Β. Οι επιχειρήσεις δεν είναι ένα πράγμα. Ούτε η γραφειοκρατία και τα άλλα εγγενή ελληνικά προβλήματα έχουν τις ίδιες συνέπειες σε όλες. Υπάρχουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που κλείνουν σωρηδόν δημιουργώντας στρατιές ανέργων και δυστυχώς υπάρχει και… το Μεγάλο Κεφάλαιο (50-100 οικογένειες) που έχει άλλες προσβάσεις, έχει εξασφαλιστεί πολλαπλώς και απλώς θα μοιράσουν μεταξύ τους την πίτα από το οικονομικοκοινωνικό πείραμα που εφαρμόζουν επάνω μας.
    Γ. Ο Άκερμαν δεν είναι ο γείτονας που έχει περισσότερα. Αν αυτό δε γίνεται κατανοητό… Από την άλλη είναι εγγενής αδυναμία της αριστεράς ότι δίνει ανεπιτυχώς μάχες οπισθοφυλακής δηλαδή διατήρησης κεκτημένων: Δεν προτείνει ένα θετικό, εναλλακτικό πρόταγμα. Ότι δεν αλλάζει πεθαίνει. Το θέμα είναι σε ποια κατεύθυνση θα αλλάξουμε. (συνεχίζεται…)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δ και Ε. Μισθοί γαλέρας με το υπάρχον επίπεδο τιμών οδηγούν στη φυσική εξόντωση μας. Έτσι κι αλλιώς έχουμε δρόμο μπροστά μας για να πιάσουμε τους μισθούς της Βουλγαρίας της Ρουμανίας και των Σκοπίων και να γίνουμε …ανταγωνιστικοί. Αν συνεχιστεί το ίδιο έργο σε λίγο ο παραγωγικός ιστός της Ελλάδας θα είναι ναρκωτικά, όπλα, πορνεία …α και λίγος τουρισμός και καμιά θεσούλα στην εξωνημένη νομενκλατούρα που θα μας κυβερνά.
    Τελευταίο. Διαφθορά υπάρχει και στη Γερμανία και σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες απλώς αφορά κυρίως την οικονομικοπολιτική ελίτ και δεν έχει διαχυθεί… δημοκρατικά προς τα κάτω όπως στην Ελλάδα. Για να χαριτολογήσω, οι του παραδείγματος σου, ανελίχτηκαν επιδέξια στη λούμπεν μεγαλοαστική τάξη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Με αφορμή σημερινά γεγονότα: Ισχυρίζεσαι ότι το νερό, το ρεύμα, κλπ. είναι δημόσια αγαθά. Δεν θα διαφωνήσω, αν και φυσικά είμαι εναντίον της χορήγησής τους χωρίς εισοδηματικά κριτήρια (δηλαδή το νερό για την πισίνα του Κόκκαλη πρέπει να χορηγείται δωρεάν?). Θα ήθελα όμως να ρωτήσω το εξής: Οι άδειες ταξί και φορτηγών (που ως γνωστόν είναι Δ.Χ) είναι κατά τη γνώμη σου δημόσια αγαθά ή όχι? Και αν γνώμη σου είναι ναι, τότε γιατί πωλούνται στη μαύρη? (Καιρός να μιλήσουμε και για τον από δεκαετίες εσωτερικό στρατό κατοχής των συντεχνιών που κατέστρεψε τη χώρα....εκτός και αν το μόνο πρόβλημα είναι η ύπαρξη αυτών των 100 - 150 οικογενειών όπως λες. Βολικό ίσως, αλλά και πολύ μονομερές κατά τη γνώμη μου.)
    Υ.Γ: Πρέπει να αναφερθεί ότι τον ακραίο συντεχνιασμό της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ που εκφράσθηκε με το πανό "ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΣΑΣ" (δηλαδή τα ταμεία των υπολοίπων κορόιδων που την πληρώνουνε) στηλίτευσε μέχρι και η Αλέκα Παπαρήγα. Αν έχεις όρεξη, κάποια στιγμή μπορώ (εύκολα) να σου αποδείξω ότι το ρεύμα στην Ελλάδα δεν είναι καθόλου μα καθόλου φθηνό. Είναι ΦΑΙΝΟΜΕΝΙΚΑ φθηνό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Δεν ισχυρίζομαι, για την οικονομία της κουβέντας πρέπει τουλάχιστον να συμφωνήσουμε, ότι το νερό και το ρεύμα είναι δημόσια αγαθά. Αν ο Κόκκαλης φορολογηθεί με πραγματική προοδευτική φορολογία θα πληρώσει και για το νερό της πισίνας του, ότι του αναλογεί. Δεν αναφέρθηκα σε καμία περίπτωση σε ταξί ή φορτηγά. Τα ταξί και τα φορτηγά προφανώς δεν έχουν σχέση με δημόσια αγαθά Είμαι υπέρ της απελευθέρωσης των κλειστών επαγγελμάτων αλλά όχι με τον τρόπο που γίνεται σήμερα. Οι συντεχνίες δεν αναπτύχτηκαν τυχαία στην Ελλάδα, ιστορικά ήταν στυλοβάτης του καταρρέοντος συστήματος. Και η βενζίνη στην Ελλάδα κάποια στιγμή ήταν από τις πιο φτηνές στην Ευρώπη αλλά είδες πως φτάσαμε με την ενσωματωμένη φορολογία σχεδόν σε παγκόσμιο ρεκόρ ακρίβειας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι συντεχνίες δεν είναι απλά στυλοβάτης, αλλά σαρξ εκ' της σαρκός της ελληνικής παθογένειας, και οι πρώτες εξάλλου που άρχισαν και υποδαυλίζουν τις θεωρίες περί "κατοχής" (μιλάνε για κατοχή οι σύγχρονοι μαυραγορίτες...). Διάβασες για τις αντιδράσεις στο νομοσχέδιο για τα καύσιμα και μάλιστα αντιδράσεις μέσα από το ίδιο το υπουργείο? (εκτιμώμενη ετήσια φοροδιαφυγή από το λαθρεμπόριο καυσίμων: 400 εκ. ευρώ). Με μία πρόχειρη πρόσθεση: Λαθρεμπόριο καυσίμων + επιδότηση ταμείου Δ.Ε.Η + υπερκέρδη γιατρών και φαρμακοποιών >>>>> των πρώτων περικοπών σε μισθούς και συντάξεις του μνημονίου Ι. Διάβασες για την καταδίκη του μεγαλοδικηγόρου (και νομίζω μέλους του υπερπατριωτικού Δικτύου 21) Λυκουρέζου για καταπάτηση δημοσίων εκτάσεων? Αυτά μας βουλιάξανε.

      Διαγραφή

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...