KAINOTOPIO

KAINOTOPIO

Τετάρτη 3 Ιουνίου 2020

Tyson Foods


…Χιλιάδες πέθαναν εξαιτίας της άρνησης του Ντόναλντ Τραμπ να χρησιμοποιήσει το σύνολο των εξουσιών που του παρέχει ο νόμος περί αμυντικής παραγωγής και να αυξήσει την παραγωγή εξοπλισμού ατομικής προστασίας.
Αντίθετα, ο Αμερικανός πρόεδρος επικαλέστηκε τον νόμο αυτό προκειμένου να υποχρεώσει τους εργαζόμενους της αμερικανικής βιομηχανίας κρέατος να επιστρέψουν στις γραμμές επεξεργασίας. Ο εξαναγκασμός αυτός εκτόξευσε τα κρούσματα κορονοϊού στον κλάδο.
Ο κολοσσός επεξεργασίας και εμπορίας κρέατος Tyson Foods αναγκάστηκε νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα να κλείσει εργοστάσιο στην Αϊόβα, καθώς περισσότεροι από 500 εργαζόμενοι εκεί (22%) έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό. Συνολικά πάνω από 7.000 εργαζόμενοι της Tyson Foods έχουν προσβληθεί μέχρι σήμερα από τον ιό.
Στις επανειλημμένες διαμαρτυρίες των εργαζομένων για την παντελή έλλειψη μέτρων προστασίας στις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες εργασίας, η απάντηση της εργοδοσίας ήταν να τους υποχρεώσει να προσέρχονται στη βάρδια τους ακόμη και όταν εκδήλωναν συμπτώματα του Covid-19. Από την πλευρά τους οι αρμόδιες ελεγκτικές αρχές έκαναν... την πάπια.
Το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας ενέτεινε ακόμη περισσότερο τις πιέσεις προς τους πιο φτωχούς εργαζόμενους, αποφασίζοντας ότι όσοι εξ αυτών αρνούνταν να επιστρέψουν στη δουλειά τους λόγω κορονοϊού δεν θα δικαιούνταν το επίδομα της πανδημίας.
Το υπουργείο απείλησε μάλιστα ότι όσοι τολμούσαν να παραβιάσουν τους κανόνες κινδύνευαν να θεωρηθούν ύποπτοι απάτης. Κατόπιν προτροπής του μάλιστα, οι πολιτείες του Οχάιο και της Αϊόβα δημιούργησαν ανοικτές γραμμές στο διαδίκτυο όπου οι εργοδότες μπορούσαν να καταδώσουν τους «ύποπτους» εργαζόμενους τους στις αρχές. Οι σκλάβοι έπρεπε πάση θυσία να επιστρέψουν στη γαλέρα...
Ο εξαναγκασμός σε επισφαλείς ανασφαλείς συνθήκες εργασίας δεν συνέβη βέβαια χωρίς αντιδράσεις. Από τα μέσα Μαρτίου εκδηλώθηκαν σε όλες τις ΗΠΑ περί τις 500 κινητοποιήσεις εργαζομένων, την πλειονότητα των οποίων τα μεγάλα Μαζικά Μέσα Ενημέρωσης «έθαψαν».
Οι περισσότερες εξ αυτών πραγματοποιήθηκαν χωρίς την έγκριση και τη στήριξη των επίσημων συνδικάτων. Μεταξύ άλλων, οδηγοί λεωφορείων στο Ντιτρόιτ και το Μπέρμινγχαμ, εργάτες ορνιθοτροφείων στο Μέμφις, εργαζόμενοι σε αποθήκες της Kroger στο Μέμφις, εργαζόμενοι των συστημάτων αποχέτευσης στο Πίτσμπουργκ και τη Νέα Ορλεάνη, υπάλληλοι σε αλυσίδες φαστ φουντ του Σικάγο και της Νέας Ορλεάνης, -οι περισσότεροι Αφροαμερικανοί- προέβησαν σε απεργιακές κινητοποιήσεις και διαμαρτυρίες. Αμερικανοασιάτισες νοσοκόμες βγήκαν επανειλημμένα έξω από τα νοσοκομεία τους και διαδήλωσαν απαιτώντας ασφαλέστερο εξοπλισμό, Μεξικανοί μετανάστες αποτέλεσαν τη ραχοκοκκαλιά των αντιδράσεων που σημειώθηκαν στα εργοστάσια επεξεργασίας κρέατος των Μεσοδυτικών Πολιτειών, ενώ απεργίες εκδηλώθηκαν και σε οκτώ εργοστάσια συσκευασίας φρούτων, έναν χώρο όπου δύσκολα η εργοδοσία επιτρέπει να εκδηλωθούν εργατικές κινητοποιήσεις.
Οι εργαζόμενοι ανέδειξαν μεταξύ άλλων έξυπνες μορφές διαμαρτυρίας, όπως οι πικετοφορίες με αυτοκίνητα και τα κονβόι αλληλεγγύης που κινούνταν με υπερβολικά χαμηλή ταχύτητα γύρω από μια επισφαλή για την υγεία του προσωπικού της επιχείρηση, όπως οι αλυσίδες φαστ φουντ, δυσχεραίνοντας την πρόσβαση των πελατών σε αυτή.

Στο Σικάγο μάλιστα τέτοιου είδους κινητοποιήσεις υποστηρίχτηκαν και από... τροχόσπιτα. Την περίοδο που συνέβαιναν όλα αυτά, το CNN και τα υπόλοιπα μεγάλα δίκτυα επέλεξαν να εστιάσουν τα σχετικά ρεπορτάζ τους σε μερικές δεκάδες οπλισμένους λευκούς Αμερικανούς που μπούκαραν στα κυβερνητικά μέγαρα κάποιων πολιτειών απαιτώντας το τέλος της καραντίνας. Σήμερα οι κάμερές τους τρέχουν πίσω από τα λεηλατημένα καταστήματα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...