KAINOTOPIO

KAINOTOPIO

Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

Αφορισμοί 3+2

1.Ο αναγνώστης Ιστορίας είναι εύκολο να ταυτισθεί με τους ήρωες των γεγονότων, ή για να το διατυπώσουμε λίγο πιο αντιηρωικά, με αυτούς τέλος πάντων, τους επιφανείς και αφανείς, που κινούν τα νήματα και συχνά ξεχνά ότι σε περιόδους μεστές Ιστορίας θα μπορούσε να είναι στην καλύτερη περίπτωση ένα ανδρείο ανδρείκελο και στη χειρότερη ένας ακόμη νεκρός. Ακόμα κι έτσι όμως, νεκρός, με το μέγιστο τίμημα της ίδια του της ζωής, δε θα ήταν πια κατά φαντασία θεατής της Ιστορίας.

2.Λίγο πριν τον βρει στο δόξα πατρί-δα η σφαίρα, αυτός σκεπτόταν πως ο πόλεμος προκαλεί μόλυνση του περιβάλλοντος.

3.Αν η Anna Frank ζούσε το ημερολόγιο της δεν θα είχε ανακαλυφθεί. Μπορεί βέβαια να το εξέδιδε και η ίδια, αλλά ποτέ δεν θα είχε την ίδια αξία. Θα έπρεπε τότε με τίμημα τη ζωή που της χαρίστηκε να γράψει κάτι αντάξιο η απλώς να φυλάξει το ημερολόγιο σε ένα συρτάρι και να ζήσει τη ζωή της.

1.Η ζωή του είχε φως. Το ατένιζε. Δεν είχε λόγο να το περιγράψει ή να το αναλύσει. Όταν τυφλώθηκε από τη διαρκή ενατένηση άρχισε να ζωγραφίζει χρησμούς. Τον είπαν σημαντικό προφήτη αλλά αυτός απλώς ιχνηλατούσε στο σκοτάδι αναμνήσεις φωτός.

2.Έφτασε να γνωρίζει τόσα πολλά που φοβόταν να πράξει τα ελάχιστα. Κατάλαβε πως μια μορφή αμνησίας επιβαλλόταν. Ξέχασε ποιος αλήθεια ήταν αυτός και που πάει και σιγά –σιγά βρήκε το δρόμο του.

2 σχόλια:

  1. Για το ν5. Σκεφτόμουν τον αφορισμό σου αυτόν 2-3 μέρες τώρα μιας και κάτι δε μου πήγαινε καλά. Εχω την εντύπωση πως θα μου ταίριαζε καλύτερα αν έλεγε: Έφτασε να (ΝΟΜΙΖΕΙ ΠΩΣ) γνωρίζει τόσα πολλά που φοβόταν ....
    Αυτό θα δικαιολογούσε και το φόβο του. Γιατί αλήθεια ποιός γνωρίζει ότι γνωρίζει ήδη τόσα πολλά; Και φυσικά δεν αναφέρομαι στο "Ἓν οἶδα..."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μα αν γνώριζε πράγματι τόσα πολλά δε θα φοβόταν να πράξει τα ελάχιστα. Άρα πρέπει να ξεχάσει ότι ήξερε για να θυμηθεί μέσα από τις πράξεις του τι ξέχασε.
    Αν δεν εκλαμβάνεται από κάποιον άμεσα η ειρωνεία του αφορισμού μου, τότε μάλλον αυτός δεν είναι και πολύ πετυχημένος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...