KAINOTOPIO

KAINOTOPIO

Τετάρτη 15 Απριλίου 2020

Προκλητικός Μπολσονάρο και ντε φάκτο στρατιωτική εξουσία



Ο πρόεδρος της χώρας, για να δείξει πως αψηφά τον φόβο για τον κορονοϊό, βγήκε στους δρόμους και αγκαλιάστηκε με οπαδούς του, ενώ μετά έφαγε χωρίς κανένα μέτρο προστασίας σε φούρνο. Πάντως, οι στρατιωτικοί έχουν αναλάβει στην πράξη τα ηνία της χώρας και αυτό φαίνεται στις ουσιαστικές πολιτικές αποφάσεις.
Την ώρα που ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐρ Μπολσονάρο συνεχίζει να αγνοεί προκλητικά τις συστάσεις των επιστημόνων για κοινωνική αποστασιοποίηση και να επιμένει να «επιστρέψουν στις δουλειές» τους οι πολίτες, ο υπουργός Υγείας Λουίς Ενρίκε Μαντέτα τον «αδειάζει» για μία ακόμη φορά προειδοποιώντας πως «ο Μάιος και ο Ιούνιος θα είναι οι πλέον δύσκολοι μήνες για τα μεγάλα αστικά κέντρα». Οι δε στρατιωτικοί αναλαμβάνουν στην πράξη τα ηνία της χώρας εν μέσω της βολικής σιωπής των μεγάλων μιντιακών ομίλων.
Η Βραζιλία μετρούσε έως χθες περισσότερα από 22.000 κρούσματα και μέσα σε μία μόνο ημέρα είδε τους νεκρούς να αυξάνουν κατά 9% φτάνοντας τους 1.328. Επίκεντρο της επιδημίας είναι το Σάο Πάολο με 608 νεκρούς και ακολουθεί το Ρίο ντε Τζανέιρο με 188 νεκρούς και με τα πρώτα θύματα σε παραγκουπόλεις, που σήμαναν συναγερμό στις αρχές. Οι πραγματικοί ωστόσο αριθμοί των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, σύμφωνα με έρευνα πανεπιστημιακών, μπορεί να είναι ακόμη και δωδεκαπλάσιοι από αυτούς που ανακοινώνονται. Μια πραγματικότητα που θα μπορούσε να έχει ολέθριες επιπτώσεις αν δεν ληφθεί υπόψη την ώρα των αποφάσεων για την όποια χαλάρωση των μέτρων.
Αυτές ακριβώς τις επιπτώσεις φοβούνται οι πολίτες, που βγήκαν ξανά στα μπαλκόνια τους χτυπώντας κατσαρόλες για να διαμαρτυρηθούν για το νέο «σόου» του Μπολσονάρο: βγήκε στους δρόμους της Μπραζίλια όπου αγκαλιάστηκε και φωτογραφήθηκε με οπαδούς του και έφαγε σε φούρνο χωρίς να τηρήσει κανένα από τα μέτρα προστασίας και κοινωνικής αποστασιοποίησης. 
Η διεθνής οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) άσκησε δριμύτατη κριτική στον Μπολσονάρο γιατί «έδρασε χωρίς σύνεση διαδίδοντας ψευδή ενημέρωση σχετική με την πανδημία». Και σχολίασε την επικίνδυνη σύγχυση που επικρατεί στην κοινή γνώμη καθώς ο μεν Μπολσονάρο επιμένει να ανοίξουν οι αγορές, το δε υπουργείο Υγείας εμμένει στα περιοριστικά μέτρα ώστε να εξασφαλιστεί η προστασία των πολιτών.
Ο Μπολσονάρο επιχείρησε να «λύσει» αυτή τη διαφωνία με τον συνήθη τρόπο του: αποπέμποντας τον υπουργό Υγείας Μαντέτα. Αλλά ο στρατός επέβαλε την παραμονή του. Την επομένη, έγινε γνωστό ότι ο στρατηγός Βάλτερ Μπράγκα Νέτο ανέλαβε την «επιχειρησιακή προεδρία» της Βραζιλίας. Οι μεγάλοι μιντιακοί όμιλοι, που τις τελευταίες ημέρες τονίζουν πόσο έχει απομονωθεί πολιτικά ο Μπολσονάρο με τη στάση του απέναντι στην πανδημία του κορονοϊού, δεν μπήκαν στον κόπο να μεταδώσουν την είδηση, η οποία διέρρευσε σε εναλλακτικά μέσα που ασχολούνται με θέματα άμυνας.
Με τις εντάσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης να εντείνονται, η απόφαση που φαίνεται πως πήρε η ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων ήταν να διατηρήσουν τον Μπολσονάρο στην προεδρία, χωρίς ωστόσο να έχει πραγματική εξουσία. Δημιούργησαν έτσι μια «επιχειρησιακή» προεδρία, έναν άγνωστο θεσμό, ένα αξίωμα που δεν περιλαμβάνεται σε κανένα Σύνταγμα κι ούτε στους κανόνες του δημοκρατικού καθεστώτος, «αλλά ακόμη και ως τίτλος είναι εξαιρετικά χρήσιμος για να μη γίνεται συζήτηση για πραξικοπήματα ή για κατάληψη εξουσίας…», σχολιάζει ο Βραζιλιάνος κοινωνιολόγος Εμίρ Σαντέρ.
Πρόκειται για μία ακόμη πράξη σε ένα οικοδόμημα που έχει αρχίσει και χτίζεται εδώ και καιρό. Οσο ο Μπολσονάρο έχανε στηρίγματα τόσο η κυβέρνηση άρχισε να γεμίζει με στρατιωτικούς, σε αποστρατεία και εν ενεργεία. Με την επιδημία του κορονοϊού να επεκτείνεται σε ολόκληρη τη χώρα και να απαιτεί έγκαιρες και έγκυρες αποφάσεις, το κενό της αδυναμίας του να κυβερνήσει καλύπτεται από στρατιωτικούς, που αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερο περιθώριο δράσης και απόφασης.
Για να αποτρέψουν την αποσταθεροποίηση που θα μπορούσε εν μέσω αυτής της υγειονομικής κρίσης να προκαλέσει η αντικατάσταση του Μπολσονάρο από τον αντιπρόεδρο (και εν αποστρατεία στρατηγό) Χάμιλτον Μουράο, στρατιωτικοποιούν όλο και περισσότερο την κυβέρνηση και ασκούν την εξουσία τους προβάλλοντας βέτο σε κυβερνητικές αποφάσεις που έρχονται σε αντίθεση με τις δικές τους προτεραιότητες και λογικές.
Με την κατάρρευση της διακυβέρνησης Μπολσονάρο, που χάνει όχι μόνο τη λαϊκή στήριξη αλλά και εκείνη των μίντια, της μεσαίας τάξης και των ισχυρών οικονομικών κύκλων, οι στρατιωτικοί αποκτούν στρατηγικό ρόλο, μετατρέπονται στη σπονδυλική στήλη της κυβέρνησης «με απώτερο στόχο να εκμεταλλευτούν αυτή την εξουσία για να διαμορφώσουν ιδιότυπους θεσμούς ικανούς να αποτρέψουν κάθε επιστροφή του Εργατικού Κόμματος στη διακυβέρνηση της χώρας».
Αυτή είναι μια διαδικασία που αντιστρατεύεται την αποκατάσταση της δημοκρατίας, προειδοποιεί ο Εμίρ Σαντέρ: «Η στρατιωτικοποίηση της κυβέρνησης είναι το βασικό εμπόδιο για την επιστροφή της δημοκρατίας στη Βραζιλία. Μια κυβέρνηση χωρίς νομιμότητα, χωρίς την ικανότητα να κυβερνά, που διαλύεται αντί να κυβερνά αντιμέτωπη με μια τόσο σοβαρή κρίση, ανοίγει τον δρόμο για την εγκαθίδρυση μιας στρατιωτικής εξουσίας μέσα στο κράτος».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...