KAINOTOPIO

KAINOTOPIO

Δευτέρα 25 Απριλίου 2016

Στέλιος Φαϊτάκης –Σύγχρονοι Άγιοι


Ο Στέλιος Φαϊτάκης είναι ένας εμπνευσμένος ζωγράφος με έντονες επιρροές από τη βυζαντινή αγιογραφία και τοιχογραφία που στα μάτια μου δεν φαντάζει οξύμωρος  στο κλίμα της Μεγάλης Εβδομάδας.


Ο έλληνας αυτός ζωγράφος είναι ένα περίεργο αμάλγαμα καλλιτέχνη που ξεκίνησε ως street artist και κατόπιν εισχώρησε στα επίσημα μονοπάτια της τέχνης στην ΑΣΚΤ, στις γκαλερί και στα μουσεία.


Τα περίτεχνα γκράφιτι τα οποία φιλοτέχνησε σε διάφορους δρόμους της Αθήνας (ορισμένες φορές σε συνδυασμό με διάσημους ξένους) αφύπνισαν το ενδιαφέρον των μουσείων και των γκαλερί. Από το 2003 συμμετείχε σε ομαδικές εκθέσεις (όπως στην «Αnathena» του ΔΕΣΤΕ και στην «Urban Legends» στο Θέατρο Επί Κολωνώ), ενώ σύντομα άρχισε να συνεργάζεται με την αίθουσα τέχνης Τhe Βreeder, στην οποία εγκαινιάστηκε το 2008 η πρώτη ατομική έκθεση, του 30χρονου τότε καλλιτέχνη, με τίτλο «What a great day». Προηγουμένως είχε συμμετάσχει με μεγάλη επιτυχία στην 1η Μπιενάλε της Αθήνας 2007 «Destroy Αthens» με μια τεράστια τοιχογραφία με τίτλο «Ο Σωκράτης πίνει το κώνειο».


Ο καλλιτέχνης στο έργο του φέρει μοτίβα της λεγόμενης «τέχνης του δρόμου» και μια λεπτή συνύφανση επιρροών από τη βυζαντινή τοιχογραφία, την ιαπωνική και γενικότερα ασιατική τέχνη και τη μεξικανική τοιχογραφία.


Τα μεταγενέστερα θέματα του έχουν σαφείς πολιτικοκοινωνικές αναφορές




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...